home    actueel

Le Camargue - Nimes

Van der Laan | Le Camague

N.a.v. regelmatige bezoeken aan de Camargue en geïnspireerd door het geweld van de abrivado's, het drijven van de stieren in de branding door de gardians in de omgeving van Saintes Maries de la Mer hebben geleid tot een serie werken die misschien later in Nimes worden geëxposeerd.

Simpelveld eert verzetsstrijders met beeld van Sjeng en Joep


Zij stierven in het harnas
Zij vielen op het veld van eer
in het zicht van de vrijheid

Gemeente Simpelveld krijgt een nieuw kunstwerk: een bronzen beeld van verzetsstrijders Sjeng Coenen en Joep Francotte. Het beeld is van kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde. Burgemeester Richard de Boer: “In aanvulling op alle initiatieven die er al zijn in het kader van 75 jaar vrijheid, vinden we dit beeld een mooi eerbetoon. Het verhaal van Sjeng en Joep kent iedereen in gemeente Simpelveld. Hun heldendaden en hun dood, zo vlak voor de bevrijding, spreken zeer tot de verbeelding. Maar voor het gemeentebestuur staat dit beeld voor álle verzetshelden die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.”

Wil van der Laan werd gegrepen door de dramatiek van het verhaal: “Wat gaat er door een mens heen op het moment dat je wordt geboeid en naar de plek gebracht waar je gefusilleerd wordt? Die vraag hield me bezig. Ik heb geprobeerd dat gevoel in een beeld te vangen. Op een waardige manier, met enorm veel respect voor de mensen die het ultieme offer brachten voor onze vrijheid. Ik hoop dat ik met het beeld ook anderen daar bewust van kan maken.”

Wethouder Hub Hodinius (Cultuur en Toerisme) vindt het beeld een aanwinst voor de openbare ruimte. “Het kunstwerk wordt geplaatst naast de Koningslinde die we in 2013 hebben geplant op het plantsoen op de hoek Schoolstraat/Groene Boord in Bocholtz. Een mooie plek waar veel voorbijgangers komen, ook (toeristische) fietsers die de Kalkbaan naar Aken volgen. Op die manier is het beeld voor iedereen zichtbaar en een blijvende herinnering aan iets wat nooit vergeten mag worden. Om Freek de Jonge te citeren: Je kunt mensen iets laten zien en je kunt mensen leren ergens naar te kijken. Dat is het verschil tussen een gids en een kunstenaar. Wil van der Laan is gids én kunstenaar.”

Dans wasmodellen. Voorbereidingen expositie tijdens Nederlandse Dansdagen september 2020 Maastricht

FLAMENCO WASMODELLEN - WIL VAN DE LAANFLAMENCO WASMODELLEN - WIL VAN DE LAAN

flamenco wasmodellen - wil van der laanflamenco wasmodellen - wil van der laan

Begonnen aan een serie wasmodellen met de bedoeling mijn herinneringen aan flamenco te vangen zoals ik het dansen heb beleefd in zigeunerbuurten van Sevilla, tijdens het optrekken met flamenco danseres Carmen de Torre en het zien van de weergaloze dansers in in Los Gallos in Sevilla.

Atleten, vuur en passie.

Lees meer hierover op de pagina DANS.

Nieuwe publicatie Wil van der Laan Bronzen en Schilderijen

Nieuw boek

Wil van der Laan
Bronzen en Schilderijen
Het accent ligt op de werken uit de afgelopen 20 jaar.

Hardcover
Full colour
26 x 26 cm
150 bladzijden
Prijs 30 euro
Verschenen 28 september 2018

Te bestellen via mail naar wilvanderlaanart@gmail.com

Bronzen portret opgenomen in collectie van het Anne Frank Huis

Het bronzen portret van Anne Frank behoort vanaf nu officieel tot de collectie van het Anne Frank Huis. Samen met directrice Garance Reus werden op 6 juni alle bij behorende papieren getekend.

Koning Willem Alexander verjaardagscadeau: stier Toro Loco

Amstel Gold Race 2017

        

Na de Amstel Gold Race 2017 ontvingen de winnaars Philippe Gilbert en Anna van der Breggen de Trofee van mijn hand

ANNE

        

 

Door WIJZIJNBOUWMANAGERS BV uit Zwolle aangeboden aan het Anne Frank Huis een portret in brons dat ik gemaakt heb. " ANNE " brons 17x12 cm .

CRUYFF FOOTBALL

    

Bij CRUYFF  FOOTBALL wordt aan Wim Jonk een schilderij en een brons over Cruyff afgeleverd, i.s.m. Manos financieel adviseur